Anxietatea produce panică printre staruri

0

Anxietatea (care include și fobii sau atacuri de panică) este o tulburare emoțională care necesită tratamente luate în serios. Cea mai frecventă cauză a anxietăţii este incapacitatea de a face faţă factorilor care generează stres, sentimentele de nesiguranţă şi incertitudine, neîmplinire, angoasă de viitor.

Tinerii anxioşi acuză lipsa încrederii de sine, sentimentul de inadecvare, timiditate excesivă, tendinţa spre retragere şi izolare. Asemănător durerii, anxietatea poate fi un semnal care avertizează că organismul este suprasolicitat. Poate afecta pe oricine, inclusiv pe vedete, deoarece și acestea au parte zilnic de încărcătură emoțională mare și stres, în ciuda aparențelor și a zâmbetelor largi cu care ne-au obișnuit la fiecare apariție publică. Printre vedetele care au luptat ani la rând cu anxietatea se numară și urmatoarele:

Emma Stone, actrită nominalizată la Oscar suferă de atacuri de panică din copilărie. Ea spune că leacul a fost chiar actoria. Profesia îi ținea mintea ocupată, astfel încât nu avea timp să se gândească la anxietatea ei. “Prima oară am avut un atac de panică acasă la un prieten, când credeam că toată casa va arde. Am sunat-o pe mama, care m-a adus acasă, iar în următorii trei ani nu s-au oprit episoadele. O rugam pe mama să îmi spună exact cum va decurge ziua, ca după 30 de secunde să o întreb din nou. Aveam nevoie să știu că nu moare nimeni și că nimic nu se schimbă”, a declarat ea pentru Wall Street Journal.

Jennifer Lawrence a explicat și ea cum a trăit anxietatea în adolescență. “Când îmi povestea mama despre copilăria mea, mereu amintea că era o scânteie în mine, care mă inspira constant. Dar când am început școala, luminița s-a stins. Nu se știe de ce, a apărut o anxietate socială”, a spus ea despre nesiguranțele trăite de mică.

Chris Evans a explicat foarte frumos ce parere are despre anxietate. “Cred că sursa suferinței noastre este că ascultăm zgomotul din creier și ne identificăm cu el. Dar e doar zgomotul pe care-l face creierul. Și, de cele mai multe ori, nici nu are multe de zis în ajutorul tău. M-am simțit cel mai bine în momentele în care am putut să îl scot din priză și să îmi spun shh, shh. Nu e vorba de a renunța, de a ceda, ci de a controla gândul. Am petrecut prea mult timp suferind din cauza zgomotelor din capul meu, am irosit timp. De aceea îmi spun shhh”.

Sarah Silverman a trăit momente grele din cauza tulburărilor emoționale, de ale căror gravitate mulți nu sunt conștienți și care pot degenera în depresie: “Oamenii spun atacuri de panică foarte lejer aici în Los Angeles, dar cred că mulți dintre ei habar nu au despre ce e vorba – fiecare respirație e muncită. Mori. Vei muri. E terificant. Iar când atacul încetează, depresia e tot acolo”.

Taylor Swift a trecut si ea printr-o perioadă critică: “Simți uneori că, dacă lași anxietatea să profite de ce e mai bun din tine, ca și cum toți ceilalți așteaptă să eșuezi – atunci ești terminat”.

Lena Dunham a postat chiar pe Instagram un mesaj foarte puternic și sincer: “Pentru cei care suferă de depresie, tulburare obsesiv-compulsivă, depresie: Știu că e al naibii de enervant când oamenii îți spun să faci sport, iar mie mi-au trebuit 16 ani cu medicație ca să ascult. Mă bucur că am făcut asta. Nu e pentru posterior, e pentru creier”.

Adele suferă des de atacuri de panică în special atunci când este pe scenă. Cântăreața spune că atacurile ei de panică sunt provocate de ideea că va cânta în fața a mii de oameni. 

Oprah a suferit de anxietate când juca în filmul The Butler, de Lee Daniels. S-a simțit coplesită de volumul de muncă și și-a simțit creierul mult prea stimulat.

Kate Moss a vorbit despre anxietatea suferită pe când era model: “Am avut o cădere nervoasă pe la 17-18 ani, când a trebuit să lucrez cu Marky Mark și Herb Ritts. Nu mă simțeam eu însămi deloc. Nu voiam să pozez cu tipul ăla musculos. Și din cauza asta nu m-am ridicat din pat două săptămâni, credeam că o să mor”.