Totul despre diabet și vedetele care se confruntă cu această boală

0

Este cunoscut fapul că vedetele strălucesc pe podiumuri sau în carierele pe care le au însa puțini oameni știu că unele dintre acestea se confrunta cu boli nemiloase despre care artiștii vorbesc foarte rar sau chiar deloc. Printre vedetele care au învățat să facă față acestei boli, se află și următoarele:

1.Dragos Bucur 

Sursa foto: Facebook Dragos Bucur

Despre problema lui de sănătate a scris chiar aleasa inimii sale, Dana Nalbaru pe blog-ul său: „Deși are perioade extrem de solicitante din punct de vedere profesional și asta îi afecteaza glicemiile pe o perioadă mai lungă de timp, deși mă îngrijorez pentru fiecare noapte pierdută la câte-o filmare, deși îl văd uneori confuz de la hipo sau nervos de la hiper, el e aproape tot timpul „treaz”…inăuntrul său știe foarte bine ce are de făcut de fiecare dată și face. Face așa de bine și de discret (are grija de el) încât reușește să ne ferească pe noi (pe mine și pe copii) de diabet. Nu se plânge niciodată, nu spune niciodată “nu pot” atunci când am nevoie de ajutor (și poate nu tot timpul se simte bine), nu e mofturos sau pretențios, ba e chiar vesel și mereu gata să găsească o soluție. Odată și-a uitat insulina acasă, știa că plec în oraș și m-a sunat să i-o duc. Ȋn graba mea am uitat să o iau…pe drum mi-am făcut mii de procese de conștiință, aveam o întâlnire importantă și nu mai aveam timp să întorc. L-am sunat să-i spun că i-am uitat insulina și eram aproape sigură că o să mă certe (eh, sechele din trecutul meu îndepărtat) dar a fost extrem de calm și a zis că va găsi o altă soluție, să stau liniștită. Firescul cu care se raporteaza la problemele zilnice este ceva ce învăț mereu de la el. La mine, daca apare o problema, se produce panica. La el se activează cu calm căutarea soluției. O singură dată s-a enervat tare. Când și-a uitat borseta cu teste și insulina la hotel, Ȋn Paris. Iar eu, o singura dată m-am speriat îngrozitor. Ȋntr-o noapte, când a intrat în hipo și i-a luat câteva zeci de secunde bune ca să mă recunoască și să-mi poată spune ceva. M-am panicat, desigur, i-am adus zahăr și am așteptat să își revină. Ȋn rest, viața e ca la orice altă familie. Cu hidrați, dulciuri, muncă, vacanțe, copii, prieteni și muulte vise frumoase de împlinit în viitor.”

2. Bianca Dragusanu

Bianca Drăguşanu îngroaşă, şi ea, rândurile vedetelor afectate de diabet, însă, din fericire, încă nu a ajuns să-şi facă injecţii zilnic. „De foarte multe ori când am avut crize a trebuit să fac insulină. Încă nu sunt dependentă, dar mai am numai un pas. Dacă nu am grijă de mine, medicii m-au avertizat că boala se poate agrava foarte repede.” 

Sursa foto: Instagram Bianca Dragusanu

3. Johnny Raducanu

Să nu vă fie frică de diabet. E bine să nu îl ai, dar să nu îl ai, trebuie să fii un nimeni”, spune Johnny Răducanu, resemnat, despre „boala secolului 21″.

Sursa foto: Libertatea

4. Halle Berry

Halle Berry este un alt exemplu că viața merge înainte și că te poți bucura la maximum de ea, chiar dacă suferi de diabet. Actrita a aflat cruntul diagnostic la vârsta de 22 de ani, după ce a intrat în comă. Deși i s-a spus că suferă de diabet de tip 1 și i s-au recomandat injecțiile cu insulină, în urma unor alte teste, medicii au descoperit că suferă de o forma mai usoară a acestei boli. La ora actuală, vedeta nu mai este dependentă de injectii.

Sursa foto: Pinterest

Salma Hayek

Salma Hayek nu a fost nici ea ocolită de diabet. I s-a declanșat în timp ce era însărcinată cu fiica sa Valentina, dar și pentru că are în familie cazuri de diabet. Acest tip al afecțiunii dispare odata cu sarcina, dar există riscul transformării lui în tipul 2 după această perioadă.

Notiuni de baza despre diabet:

Diabetul zaharat este o boală cronică diagnosticată prin creșterea glicemiei (zahărului din sânge) peste anumite nivele. Ȋn funcție de momentul recoltării, valorile măsurate și alți parametri, un medic specialist stabilește daca este sau nu prezent diabetul zaharat, iar persoanele la care se stabilește acest diagnostic sunt luate in evidență.

Simptomele care pot atrage atenția ca poate fi prezent diabetul zaharat sunt: gura uscată, urinatul des, sete, consumul unor cantități mari de lichide, tulburări de vedere, amorțeli, furnicături și alte senzații la nivelul picioarelor. Persoanele care au hipertensiune arteriala, valori mari ale trigliceridelor, rude cu diabet zaharat, greutate mare (suprapondere, obezitate), ficat gras (steatoza hepatică), boli cardiovascualre, trebuie să Ȋsi verifice periodic glicemia, iar în cazul valorilor mari, să se prezinte la medic pentru a preveni complicațiile diabetului, în mod special complicațiile ce pot afecta inima, picioarele, ochii și rinichii.

Diabetul zaharat poate fi de mai multe tipuri:

  • Diabetul tip 2: cea mai frecventa formă de diabet (90% din cazuri) este diabetul care apare, tipic, la adulți cu greutate mare, care au sau nu au cazuri de diabet diagnosticate în familie, și care au, de obicei, și alte afecțiuni: hipertensiune, dislipidemii (modificări ale grăsimilor din sânge: colesterol, trigliceride), ficat gras etc. Acest tip de diabet, numit și non-insulino-dependent, se tratează cu activitate fizica, regim alimentar, medicamente și insulina, dupa caz.
  • Diabetul tip 1: este tipic diabetul copilului si adolescentului, dar poate aparea la orice vârsta. Este diabetul insulinodependent, adică acel diabet în care insulina este obligatorie. Stabilirea tipului de diabet trebuie făcuta de medicul specialist diabetolog, întrucât cele doua tipuri de diabet sunt boli cu cauze diferite, și riscuri diferite.
  • Diabetul secundar (specific): există numeroase situații medicale în care glicemia crește cu ocazia sau din cauza altor boli, sau împreuna cu alte probleme medicale;  aceste situații trebuie întotdeauna analizate de un medic diabetolog, printr-o consultație;
  • Diabetul de sarcină: acest tip particular de creștere a glicemiei în ultima perioadă a sarcinii poate expune mama și copilul la riscuri care pot fi evitate prin regim alimentar, la care, în anumite situații, se poate adăuga insulină, pentru a preveni riscurile în sarcină sși imediat dupa naștere. Diabetul de sarcină se diagnostichează în săptămâna 24-28, printr-o formă aparte de test de toleranță la glucoză, care trebuie interpretat de medic.

Evolutia diabetului depinde de mulți factori, iar principalul scop care trebuie avut în vedere este prevenirea complicațiilor. Din cauza că boala este cel mai adesea, fără simptome, iar complicațiile pot apărea, chiar dacă pacientul nu simte nimic în primele etape, controalele periodice sunt deosebit de importante în menținerea unei bune sănătăți.