Regimul alimentar adoptat de Ana Aslan în anii ’60 este extrem de apreciat şi în secolul 21. Inegalabila doamnă Ana Aslan a trăit aproape 92 de ani. A fost o longevivă, conform definiţiilor ştiinţifice. Metoda de tratament Ana Aslan, bazată pe invenţia sa- Gerovitalul şi un regim de viaţă sănătos duc la o bătrâneţe frumoasă şi demnă.
Ce program de alimentație urma Ana Aslan?
Ziua era structurată astfel: mic dejun, gustare, pranz la ora 13, gustare, cina (la 18:00 – 19:00). Ii plăcea să mergă la marile restaurante, să comande mâncăruri de calitate, dar în acelaşi timp ştia să şi gătească. Chiar daca avea bucătarul ei, avea și preparate pe care le făcea singură. Ȋntodeauna lua masa la 1:30 îmbrăcată, chiar dacă era singură la masă, cu o ţinută frumoasă la care asorta bijuterii. Ȋi plăcea să respecte acest ritual.
Ana Aslan era învăţată să mănânce corect, la ore fixe. Medic fiind, Ana Aslan a dezvoltat această știință a hrănirii şi în dieta pacienţilor săi. Totul trebuia să fie cât mai natural, trebuiau evitate alimentele din conservă. Alimentaţia era menită să aducă în mod natural ceea ce are nevoie organismul, fără substanţe inutile. Multe legume în stare naturală sau sufleuri, lactate, ouă, fără prăjeli și grăsimi, multe fructe şi, bineînţeles, multă mişcare.
La capitolul carne avea un fel de clasificare: carnea de vacă, peştele, pasărea, miel, oaie sau porc dar pe cel din urma nu prea îl recomanda. Apoi recomanda ficatul, limba, în general carne de la animalele care se hrănesc, la rândul lor, mai curat. Şi toate rasol. Câteodată, le prefera făcute le cuptor.
Ţinea la siluetă iar atunci cand simțea nevoia să mănânce ceva dulce lua o singură bomboană pentru a-și satisface pofta. Ȋi plăcea tortul “Buturuga”, făcut în casă iar dacă primea vreun tort de cofetărie îl făcea cadou, nu îl mânca.
Ce mâncăruri le recomanda pacienților?
Supa de vită clara, cu crutoane, pătrunjel și piper
Crap pe varză murată
Pană de somn
Rasol de salău cu lămâie
Sărmăluțe fără orez
Pilaf de pasăre
Ciuperci cu cașcaval la cuptor
Cine a fost Ana Aslan?
Ana Aslan s-a născut la Brăila în 1897 şi a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti. Ana Aslan avea sânge boieresc. Mama sa era din Bucovina iar tatăl său din Brăila. Doamna Profesoară a condus Institutul din 1952, când era primul de profil din lume și se numea Institutul de Geriatrie, devenit apoi, în 1974, Institutul National de Gerontologie și Geriatrie, până la moartea sa, la 19 mai 1988. Ana Aslan şi-a ţinut viaţa personală departe de ochii presei. Nu a avut copii şi nu a fost căsătorită niciodată. Apropiaţii spun că unul dintre motivele pentru care nu a avut o familie este legat de muncă. Ana Aslan a fost cea care a descoperit beneficiile terapeutice ale procainei prin tratament de lungă durată în doze mici. Procaina devine ingredientul principal al medicamentului Gerovital H3, produs original românesc şi primul medicament creat anume pentru întârzierea procesului de îmbătrânire.
Vedetele internaționale au apelat la ajutorul ei
După reţetele ei de viaţă sănătoasă au fost întineriţi mulţi pacienţi celebri. Din ce în ce mai mulţi străini îşi doreau reţeta de viaţă lungă a Profesoarei. La un moment dat celebra cântăreaţă peruană Ymma Sumak a fost găzduită în biroul Anei Aslan. Apoi s-a înfiinţat secţia clinică de la Otopeni. Aici au fost prezenti pacienţi din toate colţurile lumii: Somerset Maugham, Pablo Neruda, Salvador Dali, Miguel Asturias, Charlie Chaplin, alături de mulţi alţii. Reţeta tinereţii veşnice a fost dorită şi de Mareşalul de Gaulle, Indira Ghandi, Regele Arabiei Saudite, Generalul Franco, Mareşalul Tito, Marlene Dietrich, Lillian Gish, Aristotel Onasis, Jaqueline Kenedy,dna ltzack Shamir şi mulţi, mulţi alţii.