Star

3 SUD EST
Biografie:
3 SUD EST a devenit in decursul anilor cel mai complex produs de pe piata muzicala romaneasca. 3 SUD EST sau REGII MUZICII DANS, cum au fost numiti Laurentiu, Mihai si Viorel, sunt grupul de muzica dans cel mai apreciat, atit de public, cit si de mass media, fiind recompensati cu cele mai importante premii ale industriei muzicale romanesti si nu numai.
3 SUD EST este prima formatie, care abordeaza in Romania genul muzical soul & dance, cu cel mai mare succes in discoteci!
3 SUD EST este singura formatie, care a reusit sa vanda intr-o tara, care se lupta constant cu pirateria, peste 800.000 de MC-uri si CD-uri. Sustine cel putin 3 concerte saptamanal, iar numarul spectatorilor poate atinge 120.000, cu varsta cuprinsa intre 10 si 45 de ani.

Componenti:
Laurentiu Duta (data nasterii: 04.04.1976)
Viorel Sipos (data nasterii: 10.06.1974)
Mihai Budeanu (data nasterii: 03.07.1974)

Cel mai cunoscut nume dintre performerii 3 SUD EST este Laurentiu Duta. Cariera sa muzicala are la baza studii de specialitate: 3 ani de chitara clasica si 2 ani de pian. A debutat interpretand piese folk, aceasta etapa fiind depasita in 1993 odata cu lansarea piesei "Cifre". Un an mai tarziu apare si primul LP ce ii poarta semnatura: "Realitate". Numele sau a devenit cu adevarat cunoscut publicului in 1993 atunci cand a sustinut un recital la Festivalul de la Mamaia. Tot atunci au aparut pentru prima oara pe scena, sub numele "Original Dance" cei care aveau sa-i devina mai tarziu colegi de trupa: Viorel Sipos si Mihai Budeanu - un duo ce a asigurat partea coregrafica a show-lui.
Laurentiu a lansat in 1997 albumul "Dragoste reala", LP ce a fost premiat cu Discul de Aur. Piesa care da titlul acestui album a stationat 6 luni in Top Raks Music. Despre Viorel si Mihai ar mai fi de mentionat ca s-au lansat in 1992 sub numele de scena "Original Dance", participand la toate concertele sustinute de Laurentiu. Mai tarziu, "Original Dance" avea sa devina "AV37" - o schimbare nu doar de nume ci si una ce reflecta trecerea de la coregrafie la prestatii solistice.
Au lansat in 1997 "Petrecem in cartier". Exemplul lor era unul ce releva faptul ca si in muzica romaneasca evolutiile dictate de cererea peisajului discografic au inceput sa se orienteze spre tiparul occidental. Ca dansatori si-au inceput cariera si DJ Bobo, Nana, Tony Cottura si multi altii.
La finele anului 1997 Laurentiu Duta trece de la cariera solo la cea colectiva alaturi de Viorel si Mihai.

In septembrie 1997, cei trei membrii ai trupei 3rei Sud Est semneaza un contract de productie. La nici o luna de la acest eveniment, grupul patrunde in topuri cu primul lor single - Ai Plecat. Piesa ramane in clasamente si in toate discotecile din tara timp de un an.

Datorita succesului piesei "Ai Plecat", in februarie 1998 posturile de radio din toata tara au primit pe CD (in tiraj limitat) doua variante ale single-ului. Piesa este inclusa pe compilatia Fanaticii, transformand-o in cea mai bine vanduta compilatie din Romania. La sfarsitul lunii mai, constantenii lanseaza primul lor album intitulat 3rei Sud Est . Imediat, LP-ul inregistreaza o cifra de vanzari care nu mai fusese atinsa pana atunci de nici o alta trupa sau artist din Romania. In luna iunie 1998, piesa Ai Plecat intra din nou in topurile radiourilor din tara. In RT 100 cantecul ramane timp de 5 saptamani. La scurt timp 3rei Sud Est castiga si premiul pentru slagarul anului, la Mamaia. In luna august are loc lansarea unui nou single, intitulat Te Chem Acum. In iarna anului 1998 fanii grupului au parte de o noua surpriza. Cei trei baieti lanseaza maxi single-ul 3rei Sud Est Mix. Piesa de rezistenta a maxi single-ului - De Cate Ori - stationeaza in RT 100 timp de 11 saptamani, inregistrand cea mai inalta pozitie de top a unei piese romanesti, pana in acel moment - locul 3. In luna decembrie, trupa castiga premiul Ballantine's la sectiunea dance. In aceeasi luna, in cadrul Galelor Cat Music, formatia este premiata la sectiunea vanzari pentru cea mai bine vanduta trupa a anului. Grupul mai primeste numeroase premii oferite de diferite publicatii de specialitate: Bravo, Salut, Liceenii, TV Satelit, Panoramic TV etc, stabilite prin votul cititorilor. Anul se incheie cu lansarea unei noi compilatii - Petrecerea...Si Mai Fanatici -, unde trupa este prezenta cu piesa 3rei Sud Est.
In 1999 3rei Sud Est era prima formatie romaneasca care are un videoclip la Atomic TV. La sfarsitul lunii mai, formatia lanseaza al doilea album, intitulat Visul Meu. In numai doua zile, discul s-a vandut in peste 30.000 de exemplare. Primul extars de pe acest album a fost Tu Esti Vinovat. Cateva luni mai tarziu, mai exact in luna august, 3rei Sud Est castiga sectiunea discografica a Festivalului Mamaia, iar la inceputul lunii decembrie obtine premiul Microfonul de Aur pentru cel mai bine vandut album dance. Pe 17 decembrie, apare Mileniul III, acesta fiind noul material semnat de grupul constantean.

In anul 2000, 3rei Sud Est a initiat pentru prima data in Romania doua mari turnee nationale. Mileniul III -3 Sud Est a avut loc in primavara si s-a desfasurat in 21 de orase din Romania. Turneul a fost unul maraton, concertele fiind programate zilnic.Cel de-al doilea, intitulat Genertia Internet a inceput in toamna lui 2000 si a cuprins o serie de 36 de concerte in cele mai mari orase ale tarii. Cele doua turnee au reunit un numar de 2.000.000 de spectatori in 57 de localitati, devenind cele mai ample manfestari organizate pana in acel moment. In luna iunie apare EP-ul Imi Plac Ochii Tai, care va fi reeditat il luna octombrie alaturi de piesa Te Astept Sa Vii. La doar cateva zile de la lansare, melodia intra in Romanian Top 100, unde, pentru prima data o trupa romaneasca ajunge pe locul intai. In acelasi an, 3 Sud Est castiga marele trofeu si premiul pentru cel mai bun grup dance, la Festivalul de muzica usoara Mamaia. Tot in 2000, in cadrul premiilor Otto, 3 Sud Est este desemnat din nou cel mai bun grup dance. In luna octombrie apare pe piata cartea si CD-ul 3 Sud Est, primul produs de gen din Romania.

In cadrul Premiilor Industriei Muzicale Romanesti din 2001 sunt desemnati cel mai bun grup al anului. Un adevarat succes al grupului 3rei Sud Est il constituie si piesa Te Voi Pierde, care a fost lansata la sfarsitul lunii aprilie a acestui an alaturi de maxi-single-ul cu acelasi nume. Impactul pe care acesta il are este subliniat atat prin faptul ca single-ul a ajuns pe locul 1 in RT 100, cat si prin vanzarile masive de CD-uri si casete. Pe 14 iulie, in cadrul emisiunii Party Time, de la Antena 1, 3rei Sud Est a lansat un nou material, intitulat Sentimental. Urmeaza un recital sustinut pe scena Festivalului de la Mamaia si unul pe scena Festivalului Cerbul de Aur, care a avut ca tema mitul Dracula. Tot in anul 2001 grupul 3 Sud Est a fost invitat de onoare al emisiunii Uno Mattina care se difuzeaza la televiziunea italiena Rai Uno. Cristiano Malgiolio, moderatorul emisiunii, a introdus trupa ca fiind cel mai important grup din estul Europei. Incepand cu luna septembrie a anului 2001, 3 Sud Est devin proprii lor producatori, deschizandu casa de discuri Music & Music.
Grupul lanseaza un nou material in 2002, intitulat Top, care va contine doua piese extrase pe single care s-au bucurat de mare succes: De Dorul Tau si La Capat De Drum. Insa, in afara de acest eveniment si de turneul Musica Antidrog, la care grupul a participat alaturi de Cristiana Raduta si Animal X, formatia nu a mai reusit nici o realizare notabila.
In anul 2003 formatia se desparte de casa de discuri Music & Music, lansand un nou material, de aceasta data pe cont propriu. LP-ul s-a numit Symbol, iar Clipe este un mare hit al sfarsitului de an.

Inceputul verii 2005 aduce un nou album. Trupa reinnoada colaborarea cu casa de discuri Mediaservices, ocazie cu care lanseaza discul Cu Capu-n Nori. Piesa cu acelasi titlu urca in clasamente, ajunganc intre primele 10 in RT 100.


Cei de la 3 SUD EST s-au despartit la sfarsitul anului 2008.


Galerie foto 3 SUD EST