Star

Dima Bilan
Nume real: Viktor Belan
Data nasterii: 24 Decembrie 1981 (39 ani)
Zodia: Capricorn
Locul nasterii: Karachaevo, Cherkezia
Status marital: necasatorit
Mama: Tatjana
Culoarea ochilor: caprui inchis
Culoarea parului: brunet
Hobby-uri: modeling, este imaginea "La Scala Fashion Group"
Educatie: Colegiul de Muzica Gnesins
Site oficial: www.bilandima.ru


Biografie:
Când a avut 1 an, părinţii săi s-au mutat în locuinţa bunicii sale din oraşul Naberezhnye Chelny, în Tatarstan. La vârsta de şase ani s-a mutat în Kabardino-Balkaria, unde s-a dus la şcoală împreună cu sora sa. S-a implicat în numeroase activităţi artistice, a cântat şi a recitat poezii.
Dima a absolvit colegiul muzical Gnesins, ca cântăreţ de muzică clasică. Şi-a făcut debutul la festivalul ruso-leton "New Wave" în 2002, unde a ocupat locul 4. În 2003, şi-a lansat albumul de debut, intitulat "Nochnoy Huligan," ("Huligan de noapte"), care a inclus coveruri ale pieselor "Caruso", interpretată de Lucio Dalla şi "Fever", interpretată de Elvis. În 2004, a lansat single-ul de succes "Na beregu neba," care a dat şi numele celui de-al doilea album.
Produs de regretatul Yury Aizenshpis, muzician rus faimos pentru colaborările cu Viktor Tsoi în Uniunea Sovietică, Dima Bilan a încercat în 2005 să se califice la etapa internaţională a concursului Eurovision cu melodia Not That Simple, dar s-a clasat pe poziţia a doua la selecţia naţională. Videoclipul versiunii ruse a melodiei a fost cel mai scump din industria muzicală rusă. În decembrie 2005 Dima a primit două gramofoane de aur, în Saint Petersburg şi Alma Ata, pentru piesa "Ti doljna ryadom bit" (Trebuie să îmi fi aproape). În timpul filmărilor la "Novie pesni o glavnom" (Cântece noi despre chestiunea principală) a primit un premiu de la Canalului 1, acordat de un juriu profesionist. Dima a fost votat de public omul anului în show-business. La sfârşitul aceluiaşi an a acceptat invitaţia unei agenţii americane, de a interpreta soundtrack-ul musicalului Peter Pan. În decembrie, clipul piesei "Ya pomnu tebya" (Mi-aduc aminte de tine) a fost filmat în grădina botanică. Clipul a fost fantastic realizat, redând magia şi atmosfera de an nou. Pe 14 martie 2006, Dima Bilan a luat parte la "Zolotaya sharmanka" (Golden street organ) al "International Music Awards" în Kiev, unde a primit premiul pentru cântăreţul anului. La acelaşi eveniment a cântat piesa incendiară "Never let you go", cu care va concura la Eurovision.
Pe 21 septembrie 2005, Dima Bilan a câştigat două premii la prestigiosul MTV Russian Music Awards. A câştigat premiul pentru cel mai bun performer şi cel mai bun actor al anului. În noiembrie Dima şi-a adjudecat un nou premiu, câştigând titlul pentru cea mai bună prestaţie rusă la MTV Europe Music Awards din 2005, desfăşurat la Lisabona.
Dima Bilan (Eurovision Song Contest 2006). La mijlocul lunii martie, 2006, Dima Bilan a fost ales de Canalul 1 rus, să reprezinte Rusia la cel mai mare concurs muzical din lume, Eurovision Song Contest, care urma să aibă loc la Atena. Din 37 de ţări participante, Dima s-a clasat pe locul doi cu piesa dark pop Never Let You Go, egalând cea mai bună clasare a Rusiei la Eurovision - Alsou cu piesa Solo, care a ocupat locul secund în 2000.
Dima a obţinut 248 puncte - cu 44 mai puţin decât cântecul câştigător Hard Rock Hallelujah interpretat de finlandezii de la Lordi - şi a primit punctajul maxim, de 12 puncte, de la şapte ţări: Armenia, Belarus, Finlanda, Israel, Letonia, Lituania şi Ucraina. Singurele ţări care nu i-au acordat niciun punct lui Dima au fost Monaco şi Elveţia.
Prezenţa scenică a Rusiei includea două balerine şi un pian alb acoperit cu petale de trandafir roşu, din care la jumătatea piesei ieşea o figură feminină, care semăna cu o fantomă (spre încântarea publicului). Dima a purtat un maieu alb pe care era inscripţionat numărul său de intrare în concurs - 13 în semi-finală, respectiv 10 în finală. Datorită rezultatelor slabe înregistrate de cântăreţii ruşi în anii anteriori, Dima a trebuit să concureze şi în semi-finala de pe 18 mai. El s-a clasat în primii zece (locul 3 cu 217 puncte) şi s-a calificat în finala de pe 24 mai, ca favorit al caselor de pariuri.
Înainte de concurs, site-ul rus RIN.ru a scris că primarul oraşului natal al lui Dima, Ust Jeguta, a promis că va numi o stradă după el, dacă va câştiga.
Dima Bilan a câştigat locul întâi la concursul Eurovision 2008 cu piesa ''Believe''.

Galerie foto Dima Bilan