Star

Niculina Stoican
Nume real: Niculina Stoican Stanescu
Data nasterii: 09 Decembrie 1970 (51 ani)
Zodia: Sagetator
Locul nasterii: comuna Balta, judetul Mehedinti
Status marital: casatorit
Mama: Angelica Stoican
Copii: un baiat pe nume Vlad
Culoarea ochilor: caprui
Culoarea parului: brunetBiografie:
Niculina Stoican s-a nascut la 9 decembrie 1970 in comuna Balta, judetul Mehedinti . Primii ani de scoala i-a facut in Drobeta Tr-Severin , urmand apoi liceul si facultatea de Etnomuzicologie si Folclor in Bucuresti la clasa prof. Marioara Murarescu. Inca din aceasta perioada s-a facut remarcata ca o voce de exceptie participand la primele spectacole alaturi de mama sa, interpreta Angelica Stoican.
Incepind cu anul 1996 este angajata a Ansamblului Artistic Profesionist "Doina Gorjului" din Tg-Jiu, unde are o bogata activitate artistica, participand la numeroase spectacole atat in tara cat si in strainatate, fiind de fiecare data unul dintre capetele de afis. Are un numar impresionant de aparitii radio si tv, atit ca invitata a emisiunilor de folclor, cat si la dedicatii muzicale, multe din piesele sale devenind slagare in scurt timp de la aparitie, precum si o bogata activitate discografica.
Palmaresul Niculinei Stoican este impresionant; am ales aici doar citeva din momentele mai importante:
Este castigatoare a festivalului "Mostenitorii" organizat de Televiziunea Romana si Marioara Murarescu.
Este laureata a festivalului "Maria Tanase".
Este laureata a festivalului "Maria Lataretu".
Este laureata a primei editii a festivalului de folclor "Mamaia-2001"
A fost invitata la festivalul international "Cerbul de Aur" Brasov-2001 , alaturi de mari nume ale folclorului romanesc: Maria Ciobanu , Nicolae Furdui Iancu , Dragan Muntean, Laura Lavric , Irina Loghin.
A crescut cu muzica populara alaturi. mostenind de la mama sa, Angelica Stoican, dragostea pentru folclorul romanesc. 9 decembrie 2005 - Niculina implineste astazi 35 de ani: "Primesc noul an din viata mea cu foarte multa speranta de mai bine. Planuri pentru aceasta zi? Muncesc ca si de Sfantul Nicolae. Probabil ca o sa sarbatoresc sambata.
O aniversare speciala am avut la 18 ani, la majorat, si la 20 de ani, cand m-am casatorit si am avut o zi deosebita. Dupa aceea, la 23 de ani am avut baietelul si toata atentia mea s-a indreptat asupra lui.
Avand in vedere ca implinesc 35 de ani constientizez mai mult faptul ca timpul trece si ca e bine sa profiti in viata din toate punctele de vedere. Personal, cea mai mare satisfactie o reprezinta baiatul meu, Vlad, care face 13 ani. Florile pe care mi le aduce el in fiecare an, zambetul lui frumos si privirea lui luminoasa atunci cand imi spune: "Mami, te iubesc!" sunt cel mai frumos cadou. Cea mai mare dorinta a mea este sa-mi vad baiatul mare, fericit si linistit la casa lui, iar eu sa ajung o bunicuta iubita de nepotei.
Profesional, ii multumesc lui Dumnezeu, am avut foarte multe realizari pana la varsta asta.
E adevarat ca se poate si mai bine, dar nu ma plang. imi place sa muncesc, sa perseverez. Am cateva regrete, dar le pastrez in suflet si am incercat sa invat din ele. Am trait in prejma mamei, care e un nume mare in muzica populara si de la care am invatat ce inseamna traditia populara si cantecul popular.
Mama si-ar fi dorit sa fiu medic, dar trebuie sa ai inclinatie catre asa ceva. Cred ca fac bine ceea ce fac si nu m-am gandit niciodata ca as fi putut face altceva. La inceput n-am crezut ca o sa pot face o profesie din cantec. Toata lumea imi ridicase stacheta la nivelul mamei, neintelegand ca si eu trebuie sa am un inceput.
Am cantat un timp cu mama, apoi am luat o pauza de cativa ani si la un moment dat m-am hotarat sa incerc singura, sa vad daca pot sa am un drum al meu. De-a lungul timpului am incercat sa urmez sfaturile celor din jur. Bunica mea intotdeauna mi-a spus sa fiu OM. Mama este foarte calma si foarte rabdatoare. Am incercat sa ii urmez modelul, pentru ca de la ea am invatat ca in viata este esential sa fii rabdator, sa fii echilibrat.
Astfel nu stiu cum ai putea trece de incercarile la care te supune viata. De obicei sunt un pic trista in acesta zi, dar nu din cauza ca se mai adauga un an varstei, ci pentru ca se mai intampla uneori sa fiu singura din cauza meseriei, sa fiu plecata, sa nu fiu alaturi de cei dragi."

Galerie foto Niculina Stoican