Star

Phoenix
Biografie:
Formatia Phoenix, numita initial Sfintii, s-a constituit ca formatie de studenti si scolari in anul 1962, in Timisoara. In vara acelui an grupul castiga locul 2 la festivalul national al scolilor din tara - comisia alcatuita doar din cadre comuniste nu a inghitit alura moderna si stilul de interpretare cu influente vestice.
Ramanind in afara actiunilor scolaresti, formatia isi da numele de Sfintii, considerand parodia drept o gluma buna, avand in vedere faptul ca membrii erau cei mai non-conformisti "draci" ce au aparut vreodata pe scena romaneasca. Formatia canta un an la cantina Facultatii de Mecanica din Timisoara, dupa care este interzisa, tot datorita influentelor occidentale, atat in repertoriu, cat si in tinuta vestimentara si capilara. I se reproseaza numele de Sfintii, sub pretextul ca propaga misticismul. Dupa scurt timp, formatia is schimba numele in Phoenix, considerand acest pas o renastere din propria-i cenusa.

1965 - 1967 Phoenix canta la un club muncitoresc de trei ori pe saptamana si dobandeste o faima enorma. Tot in aceiasi perioada apar primele compozitii, au loc primele inregistrari in studiourile de radio national si local, precum si primele deplasari in tara.
1968 - Trupa participa la festivalul national studentesc din Iasi, la care, reprezentand Timisoara, castiga Marele premiu al festivalului, ceea ce a insemnat inceputul unei noi ere in istoria formatiei. Autoritatile nu se mai puteau lega de ei cu usurinta obisnuita si din toate partile apareau tot felul de oferte. Se inregistreaza primul disc EP, intitulat Vremuri la casa de discuri Electrecord, disc care continea doua compozitii proprii si doua piese straine. Formatia apare pentru prima data la postul national de televiziune, desigur cu parul ascuns la spate si filmari doar frontale.
1969 - Apare cel de al doilea EP intitulat Floarea Stancilor, cu patru compozitii proprii. Phoenix participa la festivalul national studentesc de la Bucuresti unde prezinta opera rock Omul si primeste premiul pentru creativitate si originalitate.
1971 - Ceausescu, intors foarte impresionat dintr-o vizita in Coreea, impune niste legi noi menite sa opreasca importul de influenta vestica. Folclorul de tip nou era cea mai rusinoasa forma a umilintei si lingusirii unor artisti fara sira spinarii, ce preluau teme folclorice celebre, punand texte de lauda "conducatorului cel mai iubit". In situatia aceasta, Nicolae Covaci profita de moment si schimba radical stilul, producand pentru prima oara in istoria muzicii romanesti o sinteza a muzicii stravechi, de datini si ritualuri precrestine cu instrumentatiile moderne tipice muzicii rock. Acest gest de nesupunere nu a fost foarte apreciat de catre autoritati, care s-au grabit sa cenzureze, sa taie si sa scurteze toate productiile Phoenix. Toate discurile scoase in acei ani (1970-1976) au fost supuse unor puricari si trunchieri dure, dar ceea ce a ramas a fost inca indeajuns de calitativ incat sa creeze o adevarata noua miscare in muzica. Formatia concepe o opera rock bazata pe legenda Mesterului Manole, dar manuscrisul se pierde undeva intr-un sertar al comisiei de cenzura. Formatia inregistreaza piesa de baza, Mesterul Manole si alte doua melodii si produce un Maxi-Single cu acelasi titlu. Tot in acelasi an Phoenix participa cu succes la doua festivale internationale de amploare: Bratislawska Lyra in Cehoslovacia si Festivalul International de la Sopot, Polonia. Primul LP scos dupa trei sferturi de an de munca si documentare profunda in datinile si obiceiurile pagane s-a intitulat Cei Ce Ne-au Dat Nume, continand un ciclu al anotimpurilor cu cantece si jocuri prelucrate si compozitii originale inspirate din acest folclor. Discul s-a vandut in numar de cateva sute de mii de bucati, confirmand orientarea corecta a formatiei si aderarea fanilor la aceasta noua forma de protest artistic. Colaborarea cu Foarta si Ujica isi face si ea efectul, calitatea textelor este excelenta, de altfel ca si inconfundabilele compozitii. Urmatorul disc, produs in 1972, se intituleaza Mugur De Fluier, titlu cu o semnificatie metaforica deosebita. Se pun bazele operei rock Cantafabule, inspirata din semnificatia mitologica a animalelor din fabule si legende. Inregistrat in primavara lui 1973, este cea mai complexa si evoluata lucrare a formatiei.
1974 - are loc giganticul concert de la Sarmisegetuza Dacica, unde formatia Phoenix canta acompaniata de Dubasii din Branesti, concert cenzurat apoi, aparitia formatiei fiind interzisa.
1975 - Covaci este luat la politie si timp de doua saptamani interogat zi de zi in urma unor acuzatii false. Ca reactie el va renunta la cetatenia romana si un an mai tarziu pleaca in Olanda.
1977 - Covaci se reintoarce in tara si, odata cu instalatia de sunet, ii scoate din tara si membrii formatiei si cu riscul propriei vieti si ii aduce in Germania, unde se stabileste noul sediu. Aici, formatia se dizolva, membrii ei cautand fiecare un succes personal. Covaci alcatuieste o alta formatie, compusa din membri de diferite nationalitati, cu care in 1981 produce LP-ul Transsylvania Phoenix.
1980 - 1989: Phoenix castiga premiul acordat de Deutsche Phonoakademie. Covaci lucreaza la punerea in scena a operei lui Loyd Weber - Evita - la teatrul din Osnabruck. Dupa succesul neasteptat de mare, in 1987 teatrul ii solicita sa lucreze la realizarea operei Jesus Christ Superstar. La mijlocul anilor ´80 apare single-urile Ballade For You / The Lark (1987) si Tuareg / Mr.G`s Promises (1988). Are loc concertul de la Hyde Park , eveniment dedicat revolutiei care incepuse in Romania.
1990 - In luna mai are loc prima intalnire a lui Covaci cu publicul roman, dupa o absenta de 13 ani, la festivalul de la Palatul Copiilor din Bucuresti, unde canta doar impreuna cu Mircea Baniciu cateva piese . A doua zi are loc un concert cu o trupa alcatuita din prieteni.
1992 - Apare discul Symphoenix.
1993 - este reeditat pe CD albumul Cantafabule;
1996 - in urma unui contract cu casa de discuri Electrecord, apar pe piata CD-urile Vremuri - Anii 60, Cei Ce Ne-au Dat Nume si Mugur De Fluier.
1997 - apare CD-ul Aniversare 35;
1999 - se inregistreaza un Maxi-CD cu trei piese, numit Ora - Hora.
2001 - apare noul disc intitulat La Umbra Marelui Urs, insotit de o varianta in limba engleza, interpretata de Malcolm J. Lewis.


Galerie foto Phoenix