Star

Zale
















Biografie:
Raku
Prima lui caseta audio a fost albumul Dangerous al lui Michael Jackson, primit cadou. Nu a ascultat dintotdeauna exclusiv hip-hop, copil fiind era fascinat de sunetul tambalului si acordeonului, din muzica bulgareasca si sarbeasca, si din bucatile lautaresti vechi. Inainte de revolutie asculta cu placere muzica genericelor de la TVR de genul celui ce. Dupa 1989 asculta din diverse genuri formatii ca: Tehnotronic, Snap, Kriss Kross, Doctor Alban, Inner Circle, 2un Limitted, Boys II Men, Ace of Base, Metallica, Enigma, Quin, UB40 etc.

A inceput sa asculte Hip hop in 1993. Primele albume serioase pe care le-a avut: "36 chambers - Enter the Wu Tang" - Wu Tang Clan, "Hold it down" - Das Efx, "Death certificate" - Ice Cube, "Music in our message" - Public Enemy. In aceasta perioada citeste prima revista romaneasca ce prezenta Hip Hop-ul autohton si strain, revista realizata de Adi Niculescu si denumita "Mix" la prima editie si "Remix" incepand cu a doua. Pe parcurs a inceput sa adopte Naughty by Nature, Cypress Hill, Onix, Out Kast si NTM.

A inceput sa se antreneze pentru a performa ca MC de prin 1994. Prima aparitie LIVE a lui Raku avea loc prin 1995 in cartierul Berceni la o actiune de propaganda politica a cenaclului "Totusi iubirea". De-a lungul vremii a concertat in Constanta, Medgidia, Galati, Focsani, Ploiesti, Targoviste, Pitesti, Ramnicu Valcea, Giurgiu, Zimnicea, Motru, Drobeta Turnu Severin, Timisoara, Periam, Arad, Rosia Montana, Satu Mare, Baia Mare, Bistrita, Alba Iulia, Sibiu, Fagaras, Brasov, Bacau, Suceava, Radauti si bineinteles in capitala.

Prima aparitie discografica a avut loc in anul 1997 pe piesa "Mai multi bani mai multe probleme" inclusa in compilatia Marpha Hip hop 2. Prima formatie in care a activat si a inceput sa se gandesca serios la muzica s-a numit Utopik (in componenta Raku si Drops), trupa ce se bucura de sprijinul Morometzii-lor. Raku si Drops au devenit membrii Morometzii odata cu plecarea lui Baxter din aceasta formula, la putin timp dupa lansarea primului album al trupei, intitulat "Ganditorul 8294" (1997-1998). La finele anului 1998 in componenta Sapro, Freaka da Disk, Drops si Raku, formatia Morometzii lansa albumul "Luminile s-au stins". A urmat albumul "Sud Still" in 1999, iar in anul 2000, dupa transferul lui Freakadadisk la Parazitii, Morometzii (in formula Sapro, Drops si Raku) lansa albumul "K.O.respunzator". In anul urmator Drops si Raku erau eliminati din trupa de catre Sapro .

Din 2001 Raku lucreaza alaturi de Dru Klein la albumul "In mediu vitreg" pe care il lanseaza cu ajutorul Facem Records in vara anului 2002, realizand impreuna cu trupa CTC, Christu si Subsemnatu prima lansare independenta din Hip hop-ul autohton. Astfel are loc lansarea simultana a albumului solo Raku - "In mediu vitreg" si E.P.-ului CTC si Cedry2k - "Secretul din atom".

In perioada 2001 - 2002 Raku este invitat pe albumul Parazitii - "Categoria grea" pe piesa "Sub influenta 2".

Urmeaza in 2003, aparitia pe compilatia Sabotaj cu piesa "Vremuri mai bune" semnata Raku, Praetor, Christu. Tot in 2003 Raku este invitat de Cheloo pe albumul sau solo - "Sindromul Tourette" pe piesa "Propaganda iresponsabila" alaturi de Dj Dox si pe albumul "Drumul catre rastafari" semnat Pacha Man, pe piesa "Valori sociale" alaturi de Ombladon.

In 2004 apare videoclipul piesei "Egali din nastere" - Ombladon feat. Raku, single pe abumul "Condoleante" al lui Ombladon. Succesul cu aceasta piesa, sustine Raku, este meritul lui Ombladon, echipei Rebel, echipei Roton, echipei Andreei Paduraru care a realizat videoclipul piesei si nu in ultimul rand celor ce au ascultat, inteles si apreciat piesa, carora le multumeste pentru sprijin.

In aceasta perioada Raku semneaza doua piese pe "Proiectul Verde" colaborand cu trupele de la Urban Records. "Proiectul verde" consemneaza prima aparitie discografica a formatiei ZALE ( Raku, Yolo, Christu) cu piesa "Cand cauti parai".

Raku e nascut in zodia racului (de unde si numele de scena pe care si l-a ales), in 1979, an in care formatia Sugarhill Gang lansa piesa "Rappers"s Delight".

"Ca sa fac putinul de pana acum am muncit sapte ani. Unui tanar care m-ar intreba azi daca e cazul sa se apuce de rap, i-as raspunde sa o faca numai daca simte ca are talent, o mare vointa si e dispus la unele sacrificii. Si l-as sfatui sa se roage!"


Yolo

A inceput sa asculte Hip hop in 1990 pe cand se afla in Belgia, incepand cu Delasoul, Public Enemy, Del da Funkee Homosapien, urmarind aceste trupe in emisiunile Yo Mtv Rap"s. Mai tarziu Mc-ul sau preferat avea sa fie Cee Lo.

Prima caseta cu muzica Rap pe care a avut-o a fost un album al lui MC Hammer in anul 1991.

A inceput sa cante in 1998 la varsta de 16 ani la sugestia unui prieten. A activat in mai multe componente in Ploiesti, cea mai semnificativa fiind formatia "Camera 44" alaturi de Sensei si Partizanu, din 1998 pana in 2001.

Primul negativ l-a realizat pe un calculator Pentium 2 iar primul contact cu un studio de inregistrari l-a avut in Craiova.

Prima prestatie LIVE a avut-o cu "Camera 44" in fata a o suta de ascultatori la un miniconcert organizat la Sala Sporturilor din Ploiesti.

Cea mai importanta colaborare a avut-o in 1999 pe piesa "La microfon" inclusa pe albumul Sud Still al trupei Morometzii.

Aparitii discografice mai importante le-a avut 1998 in Franta cu o trupa numita "77 crew" (produs independent), in 2001 apare "Yolomasta intro" pe albumul "In mediu vitreg" - Raku.

In vara 2004 Zale apare pe Proiectul Verde cu piesa "Cand cauti parai" iar Yolo raspunde invitatiei Urban Records pe piesa "Cantec de voie buna" alaturi de Stoe (Da Hood) si Dream Team. Numele de scena este numele lui real.

Cerandu-i-se sa vorbeasca despre el, Yolo a zis: "Ma rog de la 3 ani. Asa m-a invatat bunica. La 5 ani cantam cu preotul in altar. La 7 ani studiam Biblia. La 12 ani m-am trezit. La 20 mi s-au deschis ochii!"


Christu

Primul contact cu Hip hop-ul l-a avut in 1992-1993 fiind prieten cu membrii formatiei "Cimitiru Belu" (una din primele trupe romanesti de rap), acestia dandu-i spre ascultare casete cu muzica celor de la Cypress Hill, Fushnikens, Lords of the Underground, Public Enemy. Mai tarziu preferintele lui in ceea ce asculta aveau sa fie trupele Cypress Hill, Psycho Realm, IAM si NTM.

S-a hotarat sa faca ceva in hip hop, pentru prima oara ca vocalist si producator de negative in perioada 1993-1994.

Din 1994 pana in 2000 a activat in formatia "Privire fixa" alaturi de Cyphre. Numele de scena provine de la prenumele Cristi. Intrebat "de ce Christu?", a raspuns: "asa ma strigau copii la bloc cand eram mic..."

Dupa esecul pe care l-a simtit ca vocalist odata cu aparitia pe o compilatie intitulata Rigor Mortis (initiata de Sapro in anul 1997 si ramasa nelansata), a inceput sa se orienteze spre platane si productie de negative.

Primul platan serios pe care l-a avut a fost un MK2 Tehniks dupa o experienta grea cu un Tesla.

Prima aparitie a lui Christu a avut loc pe mix tape-ul Free Style Sesions, material independent semnat Dj Dox.

In anul 2002 Christu a lansat intr-o serie limitata, pe caseta, mix tape-ul Premier Episode, gratuit, nu cu un scop promotional ci pentru a aduce la cunostinta si altora muzica hip hop underground care era mai greu de obtinut in Romania.

Aparitii mai importante le-a avut pe Facem Records volumul 2, si alturi de Raku pe albumul "In mediu vitreg". Mai tarziu Christu este producatorul piesei "Vremuri mai bune" pentru Rebel Music,piesa publicata, pe compilatia "Sabotaj"; este singura piesa publicata dintre cele realizate in cadrul proiectului "In_alta frecventa" (Christu, Praetor, Raku), proiect abandonat.

Raku, Yolo si Dj Christu sunt cei 3 componenti ai trupei Zale. Pe Raku il cunoasteti din aparitii mai vechi in diferite formatii sau pe cont propriu. Raku si-a inceput cariera muzicala cu Morometzii, a urmat albumul solo intitulat In mediul vitreg (unde i-a avut ca invitati si pe Yolo si Dj Christu) si a urmat cu formatia ce nu a scos pe piata vreun album, In Alta Frecventa, formata din: Raku, Praetor si Dj Christu.

Zale au promis un album cu o priza la publicul ascultator . Si atat, fara sa precizeze un gen anume, anuntand un album cumparat nu doar de fanii hip hop, si au reusit. Piesele de pe album pot fi usor impartite in doua categorii: prima categorie de piese, cu o mare priza la public, piese de show, iar a doua categorie de piese, cu mesaje social-politice, foarte ferme, sustinute de dj-ei cu nume grele in Hiphop-ul romanesc.

Piese cum ar fi In numele ei, Fumuri si hamace, Cum produc, Sa poti zambi, vor arunca boxele din cluburi in aer si chiar vor putea fi gasite zilnic in playlist-urile posturilor de radio.

Piesele variaza de la cele de dragoste ...interpretata intr-un mod unic, la piese chill-out, Fumuri si hamace avandu-l invitat pe Funky din trupa Dream Team.

Cum produc este o alta piesa chill avandu-l ca invitat pe unul din cei mai cunoscuti dj-ei de la noi, FDD (Freakada disk-Parazitii) ce se integreaza perfect in ritmul piesei.

Sa poti zambi, il are ca invitat pe Puya, ce se ridica peste asteptari: "..imi vin versuri si in somn, vecinii dispera, basul le creste tensiunea in vena.

Piesele sunt bine sustinute de instrumentale lucrate si iar lucrate, pana s-a ajuns la materialul pe care il ascultati chiar acum.

A doua categorie de piese, cea dedicata « realului, vecinului de langa si omului din strada » este partea, ce nu numai da forta albumului, dar e in acelasi timp in stilul ce a ridicat formatia Zale.

Piesele ce tind spre social ating uneori mesaje pline de credinta sau atacand lipsa ei, mesaje politice sau ganduri intunecate. Piesa care face trecerea intre cele doua categorii de piese este Pentru linistea ta cu Paula Seling, care desi nu a mai avut pana acum legaturi cu muzica Hip Hop, suna extraordinar pe refren, fiind sustinuta de mesajul pozitiv al versurilor lui Raku si Yolo: "Daca vrei mai mult sa muncesti mai mult de-acum si sa mergi zambind chiar daca-i cel mai greu drum."

In alta frecventa (remixata), cuprinde un mesaj mai trist din cauza plecarii lui Praetor din tara definitiv. Piesa ce defineste perfect stilul Zale se numeste Depinde de noi si atinge aproape toate subiectele
dezbatute mai larg pe albumul Chei Verbale.

Videoclipul piesei defineste si el stilul Zale, intr-un mod original, invitati in clip fiind numeroase fete cunoscute din muzica underground.Videoclipul semnat Andreea Paduraru&crew face ca debutul Zale sa fie o garantie a calitatii, atat audio cat si video.

Punand pe rime povesti ce te duc cu gandul la persoane intalnite pe strada sau cunostinte, in piesa Temperament dangerous, descoperim multe din esecurile sistemului si mentalitatii dezvoltate in Romania.

Raku pe prima strofa canta parca despre propria lui poveste strans legata de trecutul Hiphop-ului romanesc. Si continuand parca ideea razboinica cu o transmisie... Din front prezinta intr-un mod original povestea unui soldat (sau a mai multora) luptand sa castige razboiul cu cei ce vad in muzica doar un domeniu de exploatare « In general producatorul te vrea deja lansat... vezi soldati ascunsi ca Vexx pe pozitie... iti cauti K-gula cand oameni ca Deceneu dispar...". Intarind afirmatiile despre greul drum parcurs de cei ce nu se compromit, vin argumentele din prima linie ale unui veteran ce se mentine in top fara compromisuri, Cheloo: "imi urmez propriul vis tot mai convins nu ma las prins de comercialul promovat de p!$@&...".

Natura noastra ar fi ideala pentru un final de album, dar autorii Cheilor verbale au ales un mesaj si mai puternic ca ultim cuvant : au propus ca piesa de final Piedoni in trafic alaturi de Vlad Dobrescu de la CTC, atacand pe cei care care fac trafic de droguri, distrugand vietile a mii de copii. Foarte strans legata de atacul asupra vietii social-politice de la noi, alaturi de un alt membru CTC, Deliric1, ataca subtil partidele ce au fost la conducere si mentalitatea celor ne conduc "Ti-am propus 3 trandafiri, dar intre FSN-doare, ti-am propus cheia solutiilor CDR-muscari ai oare... ti-am dat la schimb vise sa obtinem vize, am dat la schimb istoria sa obtinem fise, si nimic nu se schimba-n bine atata timp cat nimic nu se schimba-n tine".

O noua piesa cu un puternic mesaj social Mi-e de ajuns, poate chiar cea mai acida, este completata de Cedry2k: "Sunt tot pornit pe lideri, ma simt tot gonit consider, ca doar deschizandu-ti mintea si inima poti fi liber" versuri ce dovedesc loialitatea trupei Zale pentru cultura underground.

Un lucru important de mentionat reprezinta varietatea dj-ilor de pe album: Dj Christu, Dj Paul, Freakadadisk si Dj Dox, ultimii 3 fiind membrii primului crew de dj-ei din tara, Turntable Science alaturi de Dj Faibo X, Dj Undoo si Dj Swamp. Varietatea productiilor garantata de semnatura lui Yolo , secundat de
Dj Christu, in majoritatea cazurilor. Dupa prezentarea unui album in stil unic se cere o incheiere in acelasi stil , stilul Zale: "Pastrand natura noastra bine, copiilor din urma ta le bucuri zilele, nimeni nu ia nimic cu sine, afara de ce avem in suflete."

Galerie foto Zale