Vedete cu sarcină toxică

0

Sarcina toxica sau disgravidia este o afecțiune care apare in primul trimestru de sarcină si afectează aproximativ 2% dintre femeile insărcinate. Perturbarea vine din modificările apărute în organism după concepție si aduce cu sine o serie de neplăceri care pun in pericol dezvoltarea fătului. Cateva vedete au întâmpinat această problemă in timpul sarcinii dar au avut de învațat multe lucruri si vi le dezvăluie si vouă:

Kate Middleton

Familiile cuplului Kate-William au fost extrem de îngrijorate în momentul în care Kate a fost nevoita sa stea internata într-o clinica privată mai multe zile, din cauza stării de rău pe care aceasta o avea atunci când era insărcinată. Medicii i-au asigurat că sarcina toxică pe care Kate o avea nu era periculoasă nici pentru ducesă nici pentru bebelus.

Sursa foto: Daily mail

Diana Matei

Artista a facut dezvaluiri pe blog-ul ei extrem de emoționante despre perioada grea din timpul sarcinii pe care a traversat-o: „Grețurile, durerile de cap, somnolența și amețeala mi-au fost companioni de-a lungul sărbătorilor de iarnă, o perioadă extrem de aglomerată, în care trebuia să cânt și să fiu un om efervescent, așa cum mi-am obișnuit publicul. Toate acestea au generat frustrări, mai ales că în perioada sarcinii femeile sunt fără doar și poate mai sensibile, hormonii tropăie prin organism și asta duce la o stare de nervozitate și suferința, aș spune eu acum inutilă, dar atunci extrem de evidentă. Nu vă mai povestesc ce fel de scenarii îmi făceam în legătură cu orice problemă minoră. Pe lângă acestea există și factorul fizic, schimbările care se întâmplă cu corpul unei femei însărcinate, sunt mai mult decât evidente și influențează psihicul. Totuși, am învățat să mă iubesc pentru ceea ce am în interior, nu pentru schimbările din exterior. De-a lungul sarcinii corpul a căpătat altă formă, iar asta poate crea o stare de anxietate, mă întrebăm când și dacă voi reuși să revin la dimensiunile cu care eram obișnuită, dacă mai sunt atrăgătoare pentru partenerul meu și multe alte gânduri care și-au găsit mai apoi răspuns.” 

Sursa foto: Facebook

Gyulia Anghelescu

Deşi în concerte a zâmbit, Giulia Anghelescu a avut ambele sarcini cu probleme. Cântăreaţa a suportat durerile, dar nici nu vrea să-şi amintească prin ce a trecut. „Am cunoscut şi femei fericite care nu au avut nicio problemă în sarcină, eu având două sarcini toxice a fost un pic mai greu. Perioada de după naştere este grea dar frumoasă în felul ei. Pentru mine a fost puţin mai greu cu fetiţa, ea a fost mai năstruşnică. Băieţelul în schimb este foarte cuminte. Am dormit foarte bine din prima noapte în care am ajuns acasă” a declarat Giulia pe blog-ul ei.

Sursa foto: Facebook

Cum se manifesta sarcina toxica?

Deși sunt cunoscute drept „grețuri matinale“, în 80% din cazuri senzația se menține toată ziua. Alte modificări legate de sarcină sunt: salivația intensă, perceperea exagerată a mirosurilor, tulburări ale gustului, labilitate emoțională. 80-90% dintre femeile însarcinate acuză senzație de greața în prima jumătate a sarcinii și aproape jumătate dintre ele prezintă și vărsaturi. Mai intense către săptămânile 8-10 de sarcină, aceste neplăceri scad ca frecvență și severitate către săptămânile 14-16; uneori persistă până la 20-22 de săptămâni. Se întâmplă, însă, ca vărsăturile să fie atât de severe încât să ducă la scădere în greutate, deshidratare, deficite nutriționale, pierdere de electroliți, dezechilibre importante ale metabolismului – disgravidia emetizantă.

Sarcina toxică se poate depista prin testele de sânge care arată dezechilibrele din organismul mamei. Din păcate, până în prezent nu se cunoaşte cauza acestei stări. Din acest motiv, singurele posibilităţi terapeutice care se pot aplica sunt de reglare a dezechilibrelor existente în corpul viitoarei mămici. Se poate administra o medicaţie antispastică şi antiemetică (antivomitive).