Periferic, selectat in competitia de la Locarno

  0

  Lungmetrajul “Periferic”, selectat în competiþia oficialã a Festivalului de Film de la Locarno

  Regizat de Bogdan George Apetri ºi produs de Saga Film, filmul “Periferic” a fost selectat în competiþia oficialã a celei de-a 63-a ediþii a prestigiosului Festival de Film de la Locarno, Elveția. Pelicula îi are în rolurile principale pe Ana Ularu, Mimi Brãnescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora și Timotei Duma.

  Pornind de la o povestire scrisã de Cristian Mungiu și Ioana Uricaru, scenariul lungmetrajului „Periferic” este scris de Tudor Voican și Bogdan George Apetri și spune povestea Matildei, în interpretarea Anei Ularu. Eliberatã din închisoare pentru 24 ore, Matilda plãnuiește sã fugã din þarã ºi sã înceapã o viaþã nouã. Pânã la sfârºitul zilei ea trebuie sã se confrunte cu trecutul ei dureros – familia care a respins-o, fostul ei iubit ºi, mai ales, copilul lãsat în urmã. Lupta pentru o viațã mai bunã îi amintește cã libertatea poate atârna doar de o alegere.

  „Mã bucurã aceastã primã selecþie”, spune Bogdan Apetri. „Ca regizor, lucrul pe care þi-l dorești înainte de toate este ca filmul tãu sã atingã, într-un fel sau altul, cât mai mulți oameni. Pentru mine, festivalurile sunt, în primul rând, o modalitate de a ajunge la spectatori – iar Locarno e un prim pas important. Atât eu, cât ºi echipa de filmare ºi actorii abia așteptãm întâlnirea cu publicul din þarã, întâlnire care sperãm sã fie cât mai curând.”

  “Periferic” este debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri. Tânãrul regizor a absolvit renumita Universitate Columbia din New York, cu specializare dublã în regie de film ºi imagine ºi a fost nominalizat la Student Academy Awards în 2006 (Oscar pentru studenþi). Scurtmetrajele regizate de Bogdan au fost selecþionate și au rulat cu succes la multe festivaluri de film din întreaga lume (Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal). Bogdan Apetri a co-produs recent filmul american “3 Backyards”, regizat de Eric Mendelsohn, care a câºtigat premiul pentru cea mai bunã regie la Festivalul Sundance (2010).

  Încã din perioada dezvoltãrii scenariului, “Periferic” s-a fãcut remarcat în cadrul mai multor festivaluri, în secþiunile dedicate proiectelor în dezvoltare, precum Berlinale Co-producþion market, Paris Project, Cinelink Sarajevo, Centeast Warsaw Film Festival sau Agora Work in Progress din cadrul Festivalului de Film de la Salonic.

  ”Periferic” este o co-producþie româno-austriacã, iar co-producãtorul Josef Aichholzer (Aichholzer Filmproduktion) este deþinãtorul unui premiu Oscar pentru cel mai bun film strãin: „Die Falscher/ Falsificatorii” (2007).

  Festivalul de Film de la Locarno, fondat în 1946, este unul dintre cele mai vechi și mai importante festivaluri de film din lume, alãturi de cele de la Cannes si Veneþia. De-a lungul anilor, datoritã încercãrii de a descoperi noi talente și tendinþe, festivalul a fost o rampã de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Spike Lee și mulþi alþii. Selecþia de filme înglobeazã în fiecare an principalii autori de azi și de mâine, Locarno urmând sã devinã între 4 și 14 august capitala cinema-ului de autor.