Povestea impresionată a lui Salvador Sobral, câştigatorul Eurovision 2017

0

Salvador Sobral este câştigătorul Eurovision 2017, marcând astfel prima victorie a Portugaliei după 53 de ani în care ţara a participat în concurs fără a reuşi să cucerească râvnitul trofeu. Portugalia a participat în finala Eurovision Song Contest de 49 de ori de la debutul competiţiei, din 1964, ratând de cinci ori calificarea în ultimul act. Mai mult, a fost ţara cu cele mai multe participări şi nicio victorie, dar acest record a fost spulberat de Salvador Sobral în finala Eurovision 2017. 

Artistul s-a născut pe 28 decembrie 1989 în capitala Portugaliei- Lisabona. Tânarul a cucerit publicul cu vocea lui caldă și cu melodia cu care a câstigat Eurovisionul, piesă care spune de fapt povestea vieții sale, povestea unei singure inimi care trebuie să iubească si sa bată cât pentru două persoane. „Amar Pelos Dois” este scrisă chiar de sora lui, despre care Salvador a spus că este „cel mai bun compozitor din lume”. Despre concurentul portughez de 27 de ani s-a spus că ar fi grav bolnav şi că ar avea nevoie de un transplant cardiac. De altfel, sora lui, Luisa, a fost cea care i-a suplinit lipsa la una dintre repetițiile de dinaintea semifinalelor.

Cine este Salvador Sobral?

Salvador s-a născut într-o familie pasionată de muzică. La vârsta de 10 ani, portughezul a participat la emisiunea „Bravo Bravissimo“, iar la 20 de ani s-a numărat printre cei 10 finalişti ai show-ului „Idols“, cucerind publicul cu reinterpretările unor piese semnate de Stevie Wonder şi Leonard Cohen. Salvador Sobral a urmat facultatea de Psihologie din capitala portugheză, iar în 2014 a absolvit şi Taller of Musics, un prestigios institut de muzică din Barcelona. În vara anului trecut, tânărul a reuşit să-şi lanseze primul album din carieră, „Excuse Me“, material ce s-a bucurat de succes, intrând în topurile muzicale din ţara de origine.

Pe lângă pasiunea pentru muzică, Salvador Sobral este dedicat cauzei refugiaţilor şi nu a ratat şansa de se folosi de expunerea oferită de participarea la Eurovision 2017 pentru a atrage atenţia asupra problemelor refugiaţilor. La conferinţa de presă susţinută după prima semifinală a show-ului, câştigătorul Eurovision 2017 a purtat un tricou cu mesajul: S.O.S. Refugees. „Dacă am parte de expunere europeană, vreau să profit pentru a transmite un mesaj umanitar. Oamenii vin în Europa în bărci din plastic şi li se cere să prezinte certificatul de naştere pentru a putea intra într-o ţară. Aceşti oameni nu sunt imigranţi, sunt refugiaţi care fug de moarte. Nu faceţi greşeli. Există atât de multă birocraţie în taberele de refugiaţi din Grecia, Turcia, Italia, noi ar trebui să contribuim la crearea unor căi legale şi sigure pentru ca aceşti oameni să aibă un viitor”, a declarat Sobral.

Salvador Sobral a a acordat un interviu extrem de emoționant, imediat după câstigarea trofeului Eurovision 2017:

„Trăim într-o lume a muzicii de unică folosinţă, o muzică de tip fast food, fără substanţă şi cred că aceasta poate fi o victorie a oamenilor care fac piese care chiar înseamnă ceva, reprezintă ceva. Muzica nu înseamnă artificii, muzica înseamnă sentiment, aşa că haideţi să facem muzică, haideţi să readucem muzica adevărată în lumina reflectoarelor, pentru că asta este tot ce contează. Este efemer, este grozav că am câştigat, dar luna viitoare nimeni nu-şi va mai aminti de tine, pentru că asta este lumea în care trăim. Trebuie să continuăm să muncim, să producem muzică, asta e tot ce contează, nu acest premiu. Dedic această victorie tuturor cântăreţilor şi le sunt profund recunoscător oamenilor care m-au susţinut”. 

Sursa foto: www.thestar.com

„Nu am scris niciodată o piesă pentru a fi difuzată la posturile de radio. După acest festival şi după ce am cântat această piesă minunată, cred că oamenii au ajuns să mă cunoască mai bine şi pentru acest lucru sunt fericit. Sper ca victoria mea să producă o schimbare nu doar în ceea ce priveşte concursul Eurovision, ci şi în muzica pop. Dacă voi reuşi să schimb ceva în muzica pop din lume, pentru că oamenii ascultă doar piesele care sunt difuzate de radiouri, voi fi mai mult decât fericit.”

Întrebat dacă va deveni un erou naţional în Portugalia, Salvador a răspuns râzând: „Eu? Credeam că adevăratul erou al Portugaliei este Cristiano Ronaldo. Este un lucru uimitor, dar îmi doresc să am o viaţă liniştită în continuare. Probabil că va fi ceva zgomot la început, dar nu m-aş numi erou naţional.”

Simplitatea l-a ajutat să câstige marele concurs

„Mi-am dorit să cânt această piesă extrem de frumoasă aşa cum am simţit şi nu a fost în limba engleză. Faptul că un asemenea cântec a câştigat Eurovisionul este clar un semn că sărbătorim diversitatea. Cred că acest concurs este despre muzică şi asta e tot ce-mi doresc să fac în viaţa mea. Simplitatea cred că a făcut ca acest cântec să fie câştigător, a fost diferit de toate celelalte piese.”